İklim krizinin etkileri üretimi tehdit ediyor
Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon toplantısı, Nazilli’de Pamuk Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde yapıldı

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon toplantısı, Nazilli’de Pamuk Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde yapıldı.
Toplantıya, Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Ak Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, Ak Parti Nazilli İlçe Başkanı Volkan Beyazıt ve yönetimi, Nazilli Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Refika Yıldız Çakır, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitü Müdürü Mustafa Koray Şimşek, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, Aydın ilçelerinin Ziraat Odası Başkanları katıldı.
Toplantıda, 2030 yılına kadar su sıkıntısının süreceği belirtilirken, kuraklık ve çözüm önerileri ve yapılması düşünülen projeler konuşuldu. Dalaman Çayı projesi bölge tarımının kurtuluşu olarak masaya yatırıldı.
“İklim krizinin etkileri üretimi tehdit ediyor”
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu yaptığı konuşmasında, “İklim krizinin etkileri tarımsal üretimi tehdit etmeye devam ediyor. Kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesinin kritik noktaya gelmesi nedeniyle tarım alanlarının yüzde 50’sine su verilemeyeceği ilan edildi. Bu çok daha önceden çiftçilerimize bildirilmeliydi. Çiftçimiz farklı bitki türlerine geçer, farklı bitkilere geçerdi. 3 Barajımız var ve bu yıllardan itibaren 500 milyon metreküp doluluk oranına ulaşmamız zor görünüyor. İnşallah 2026 yılında 2025 yılını aramayız. 2026 yılında yüzde 50 uygulaması da olmayabilir. Küresel ısınmaya baktığımızda daha kurak dönemler bizi bekliyor. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre 2030 yılına kadar su sıkıntısı çekeceğiz gibi görünüyor. Kuraklıktan kaynaklı arazilerin boş kalmasıyla çok büyük sıkıntılar yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
“Kuru tarıma geçmeliyiz”
AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen konuşmasında, “Bundan sonra özellikle ürün desenlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Küresel ısınma bir sonraki günün bir önceki günü aratacağı gerçeğidir. Hiç sulama yapmadan yetişecek ürünlerle ilgili yapılacak çalışmaları değerli buluyorum. Aydın Ovası’nın kurtuluşu Dalaman Çayı suyunun Kemer Barajı’na aktarılması ile olacak. Dalaman’dan yaklaşık 240 milyon metreküp boşa akan suyu, Kemer Barajı’na akıtılmasıyla ilgili proje için uğraşıyoruz. En azından Söke Ovası’nın su ihtiyacını oradan karşılamak gayreti içindeyiz. 15 milyar TL sadece tünel maliyeti, sulama kısmıyla birlikte 50 milyar TL’ye mal olacak ciddi bir proje. Bunu yaparsak alacağımız hayır duası bize yeter. Adnan Menderes Barajı’ndan sonra Aydın’ın en çılgın projesine imza atacağız” dedi.
“Burada önemli olan birlikte, bilinçli olarak adım atmaktır”
Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, “Cennet gibi bir coğrafyada yaşıyoruz. Taşı, toprağı verimli. Uygulanacak projelerle, yapılacak kuru tarımla kuraklığın etkileri en aza indirilecektir. Burada önemli olan birlikte, bilinçli olarak hareket etmektir. Kuraklık ile ilgili çözüm arayışlarımız uzun vadede mutlaka sonuç verecektir” şeklinde konuştu.








